Προέλευση:      Pango Pango, Sulawesi, Ινδονησία

Παραγωγός:     PT Toarco

Φάρμα:                   Διάφοροι μικροί καλλιεργητές

Ποικιλία:               S 795 (Typica & Liberica)

Υψόμετρο:         1400μ - 1600μ

Επεξεργασία:    Πλυμένος (fully washed)!


Το ορεινό και πανέμορφο Sulawesi είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλύτερα νησιά (Σούνδες) της Ινδονησίας και το 11ο μεγαλύτερο στον κόσμο. Επάνω σε απόκρυμνα ηφαιστηογενή φαράγγια ισσοροπούν καταπράσινες φυτείες ρυζιού. Παραδοσιακά στην Ινδονησία εφάρμοζαν την μέθοδο giling basah (wet hulled) που συνήθως προσδίδει μια υπερβολικά γήινη -και όχι ιδιαίτερα διαυγή- γεύση. Από το 1976 η TOARCO εφαρμόζει την κεντροαμερικάνικη washed επεξεργασία χαρίζοντας στον καφέ πρόσθετη καθαρότητα και διάκριση στα αρωματικά χαρακτηριστικά.

Asia045.png
 

Roastmaster's Note:

Φαίνεται πως οι ακραίες εξωτικές προελεύσεις σαν κι αυτήν, απαιτούν εξίσου 'εξωτικές' τεχνικές καβουρδίσματος και παρασκευής.

Ένας γρίφος χαμηλής θερμότητας και υψηλής ενέργειας, γρήγορης αναρρίχησης αλλά και με σταθμούς 'ξεκούρασης'. Σαν τις Αιθιοπίες, η Toraja της Toarco είναι πιθανόν από τους πιο πολύπλοκους, εξωτικούς, καθαρούς και μεστούς καφέδες που έχω δοκιμάσει ποτέ! Σε κάθε επίπεδο 'ψησίματος' απελευθερώνονται καινούργιες γεύσεις και αρώματα. Όποιος έχει στεγανά για τις Ινδονησίες ας το ξανασκεφτεί, εδώ έχουμε ίσως μια κρυστάλινη αντανάκλαση της άγριας φυσικής ομορφιάς του πιο πολυδιάστατου οικοσυστήματος στον πλανήτη.