• COFFEE
  • Blog
  • Roasting
    • Synesso
    • Alpha Dominche
    • Redd Bio
    • Wholesale
  • Contact
Menu

Redd

Artisan Coffee Roasters
  • COFFEE
  • Blog
  • Roasting
  • Equipment
    • Synesso
    • Alpha Dominche
  • About Redd
    • Redd Bio
    • Wholesale
  • Contact
“Sometimes, coffee is not strong, weak, bitter, citric astringent, harsh, soury, ashy, medicinal, grassy, rubbery, burned, camphoric, bland, flat.

Sometimes, coffee is sweet, nutty, syrupy, floral, balanced complex, invigorating, caramel-vanilla-chocolate-candy like.

Sometimes its just an explosion to the senses like no other.”
— Redd
 

Redd is about passion crafted coffee

1998. Σικάγο. ΗΠΑ. Τέλη του προηγούμενου αιώνα. Η αρχή της Redd ιστορίας. Aχνιστός ατμός φρεσκο-καβουρδισμένου και φρεσκοψημένου-καφέ πέφτει χάμω από λευκές κούπες και γίνεται ένα με τον τον πάγο των δρόμων.

Είναι η εποχή που μια χούφτα φανατικών ερασιτεχνών βάλθηκε να αλλάξει τα πάντα με το πιο διαδεδομένο ψυχοδραστικό ρόφημα στον κόσμου. 

Είναι η εποχή που ο καφές ανακτά προέλευση, η διαδικασία παρασκευής ξαναγίνεται ιεροτελεστία, το 'φτιάξιμο' της καφεϊνης αρχίζει σταδιακά να ξεπερνιέται από την αισθησιακή απόλαυση. Μόνο ιστορικά ή πολιτισμικά πια τα δεσμά με το καφέ Koschitzki της Βιέννης του 1683 ή τα φημισμένα Ναπολιτάνικα bar.

Η Redd σκιά περιφέρεται ακόμα σαν φάντασμα στους παγωμένους δρόμους.

roasting6-(1).png
“Μια κούπα, πιθανόν ακόμα και μια γουλιά από έναν πραγματικά εξαιρετικό καφέ αρκεί.
Μετά δεν υπάρχει επιστροφή, στο γνωστό εκείνο πικρό μαυροζούμι που κάποτε κάποιοι ονόμαζαν καφέ. ”
— Ανώνυμος Πελάτης

REDD IS ABOUT ROASTING PERFECTION

probat1web.png
 

Καφές κονσέρβα. Καλή αλλά κονσέρβα. Η πρώτη προσπάθεια έχει τα χνάρια του 'rookie': κέφι, απειρία, επιμονή και περιέργεια. Η αλφαβήτα των 9bar, 14gr, 30sec, 94oC ,16kg, 80/20 κλπ είναι ήδη έχει ξεπεραστεί και το νέο κίνημα έχει δυναμική επαναστατική. Ένα σωρό τεχνικές, δοκιμές, αναλύσεις, συνθέσεις.

Πλησιάζεις αλλά απομακρύνεσαι. Ήδη 2004. Τελετή λήξης. Τα πρώτα αποτελέσματα καλά, όμως γίνεται και καλύτερα. Πρώτα πειράματα με το 'ψήσιμο' στο υπόγειο του Συντάγματος. Ακόμα η ορολογία είναι ανύπαρκτη. Σχολαστική ενασχόληση με τον 'κόκκο', το 'σπυρί', ακόμα και το 'κουκούτσι'. Καβουρδίζεις ή καλύτερα τροφοδοτείς την οδό Βουλής από μια μικρή σωλήνα στο πεζοδρόμιο με οργανικά και ανόργανα αέρια κατάλοιπα. Ύστερα όμως από δύο πετυχημένες παρτίδες η επιστροφή στην 'κονσέρβα' καταρέει μπροστά στα μάτια σου.

 

REDD IS ABOUT SMALL DELICIOUS DOSES OF AMAZING COFFEE

 
about2web.png
 

Η ποιότητα πριν φτάσει σε ένα προϊόν πρέπει να "χτιστεί" στα , ντουβάρια, στα σίδερα, στους ανθρώπους.

Βαρύ γερμανικό μαντέμι. Probat και Probatino. Μανίκια σηκωμένα ψηλά. Ζέστη. Φόρμες. Cupping. Προσθέτεις ένα σωρό αισθητήρες, συστήματα ελέγχου, ροής, καυστήρα. Aνακατεύεις καλά, προσθέτεις, δοκιμάζεις. Ξανά. Και ξανά. Δοκιμάζεις αλλιώς. Συνεχίζεις. Ρουφάς ασταμάτητες γουλιές. Και ξανά. Κάπου εδώ αρκετοί το βάζουν κάτω. Ή θα έπρεπε. Κάποιοι συνεχίζουν. Μέχρι που, μέχρι πότε; 

Μεθυστική μυρωδιά φρεσκοψημένης ζύμης, καραμελωμένων φρούτων, λιωμένης σοσκολάτας, χυμός ζαχαροκάλαμου, καβουρδισμένη φλούδα αμύγδαλου, αλμυρή πάστα φουντουκιού, κρέμα βανίλιας, σάκχαρα αποξηραμένων φρούτων, ζωηρή οξύτητα.

Σταματάς εκεί. Καταγράφεις. Ύστερα πάλι από την αρχή. 

 

Στην λεωφόρο Broadway έχει ήδη ανοίξει το πρώτο κατάστημα η Intelligentsia των Doug Zell και της Emily Mange. Το νέο κίνημα έχει πολλά ονόματα και είναι μια ζύμωση hipster, indie, retro, slow-, fair-, organic, -aid, καφέ και όχι μόνο.

 

Γρήγορη προώθηση στο 2002. Το Yellow Caffe, Καραγεώργη Σερβίας και Βουλής, στο κέντρο της προολυμπιακής Αθήνας.

 

REDD IS ABOUT BRINGING EXCELLENCE TO THE ORDINARY

 

Στην Αιθιοποία. Σακιά βουτηγμένα σε ιδρώτα και λάσπη. Με τον καφέ δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι.

Από ένα εργαστήριο αλχημιστών μετακομίζεις σε ένα με ντουβάρια, όργανα, φλόγες, μέταλλα, λάμπες φθορίου, πολύχρωμα σακιά, όλα βουτηγμένα σε καφέ.

Ο χρόνος κυλά αργά προς το 2008. Οι  "φωτισμένοι" ανθρώποι του καφέ μετριούνται στα δάχτυλα. Με την βοήθεια τους το κατακίτρινο καφέ ωριμάζει σε πορτοκαλί, ύστερα σε βαθύ κόκκινο, όπως και το κεράσι του καφέ, η ιστορία της Redd. 

 

Καβουρδίζεις. Ωριμάζεις ρουφώντας ασταμάτητα γουλιές καφέ. Με καθαρές ποδιές και ξυσμένα τα μολύβια φτάνεις στο 2013. Tο πάθος για τον εξαιρετικό καφέ αναλοίωτο, όπως την πρώτη ημέρα κάπου στο 1998.

 

Η Redd ιστορία συνεχίζεται...

Powered by Squarespace