Προέλευση:       Embu, North District, Manyatta Division, Ngandori

Φάρμα:                   Συνεταιρισμός μικροκαλλιεργητών Rianjagi

Ποικιλία:              SL28, SL34, Ruiru 11

Υψόμετρο:            1600+μ

Επεξεργασία:   Πλυμένος και εν συνεχεία στεγνωμένος


Αν και η καλλιέργεια του καφέ στην Κένυα ξεκίνησε μόλις στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, οι κλιματολογικές συνθήκες, όπως και στην γειτονική γενέτειρα του καφέ Αιθιοπία, είναι ιδανικές. Οι καφέδες της Κένυας παρουσιάζουν αξεπέραστη πολυπλοκότητα, υψηλή οξύτητα, έντονη γλυκύτητα και νότες μούρων με αρκετά διαφορετικά γευστικά επίπεδα και μέτριο σώμα.

Στην επαρχία Embu το μικροκλίμα είναι ιδανικό και πολυποίκιλο για την καλλιέργεια καφέ καθώς το υψόμετρο ξεκινάει από τα 515μ κοντά στον ποταμό Tana και φτάνει στα 4.570μ(!) στο όρος Κένυα. Οι δύο περίοδοι έντονων βροχοπτώσεων (Μαρ-Ιουν & Οκτ-Δεκ) τροφοδοτούν τον σταθμό επεξεργασίας του συνεταιρισμού Rianjagi (που έχει 1516 μέλη) με άφθονο νερό για το πλύσιμο των ώριμων κερασιών του καφέ που μεταφέρονται καθημερινά στον σταθμό από τους αγρότες αμέσως μετά την συγκομιδή.

Οι ποικιλίες SL28 και SL34 είναι υβρίδια (διασταύρωση) της ποικιλίας Bourbon

 

 

 

Rianjagi Label F.png

Roastmaster's Note:

Οι Κενυάτικοι καφέδες αποτελούν πρόκληση για το καβούρδισμα. Είναι το μέγεθος του σπυριού (συνήθως screen AA), είναι το μεγάλο υψόμετρο καλλιέργειας -στο οποίο οφείλεται επί των πλείστων η υψηλή πυκνότητα- είναι η ιδιοσυγκρασία της ποικιλίας (SL-υβρίδια bourbon), είναι ο συνδυασμός διαφόρων περιβαντολλογικών ή/και βιολογικών ή χημικών παραγόντων. Πάντως οι Κένυες χρειάζονται ένα μείγμα γρήγορου ψησίματος και ισχυρής "φωτιάς" για να "ανοίξει" ο καφές και να φτάσει η θερμότητα μέχρι το κέντρο του κόκκου. Παρόλα αυτά απαιτείται προσοχή γιατί τα απαλά αρώματα και η ευαίσθητη γλυκύτητα ευάλωτων σακχάρων μιας Κένυας είναι εύκολο να εξαϋλωθούν μαζί με τα αέρια του καβουρδίσματος καταλήγοντας αντί για την κούπα ψηλά στον ουρανό.