Προέλευση:      Ανατολικά υψίπεδα Αιθιοπίας (East Hararge)

Παραγωγός:     Moplaco

Φάρμα:                   Διάφοροι μικροί καλλιεργητές

Ποικιλία:               Διάφορες παραδοσιακές γηγενής ποικιλίες

Ειδικές Πληρ:   Boldgrain Gr.4

Επεξεργασία:    Παραδοσιακή ξήρανση στο ήλιο πάνω σε αφρικανικά κρεβάτια

Η Αιθιοπία αποτελεί την  προέλευση των προελεύσεων'

Το ανατολικό Harar είναι κατά πολλούς η περιοχή που γέννησε τον καφέ. Εδώ ο καφές συγκεντρώνεται από πολλούς αγρότες και μικρές φάρμες στους σταθμούς επεξεργασίας με αποτέλεσμα σε κάθε σακί να συνυπάρχουν πάντα αρκετές  ποικιλίες ανακατεμένες. Ίσως και σε αυτό να οφείλεται η απίστευτη πολυπλοκότητα των Αιθιοπικών καφέδων. 

AfricaWEB.png
 

Πάντως το σίγουρο είναι ότι εδώ ο καφές είναι γηγενής, τα δέντρα μεγαλώνουν άγρια και μπορούν να ξεπεράσουν ακόμα και τα είκοσι μέτρα σε ύψος!

Roastmaster's Note:

Οι φυσικοί καφέδες περιέχουν περισσότερα σάκχαρα (και όχι μόνο), εν μέρει επειδή έχουν απορροφήσει και από το κεράσι του καφέ κατά την διαδικασία της ξήρανσης. Eίναι επίσης πιο ευαίσθητοι στην εφαρμογή θερμότητας και χρειάζεται προσοχή με την φωτιά και την παροχή του αέρα, ιδιαίτερα μέχρι τους 150oC όπου ξεκινάνε οι αντιδράσεις maillard.

Σε αυτήν την πρώτη κρίσιμη για το καβούρδισμα περίοδο αναδύονται χαρακτηριστικές μυρωδιές δάσους, οι οποίες γρήγορα καθώς απομακρύνεται η υγρασία θα προσπεράσουν το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα. Αμέσως θα ξεκινήσουν με επιτάχυνση οι αντιδράσεις maillard. Είναι εύκολο να χαθεί ο έλεγχος και ο καφές να προσπεράσει τα απαραίτητα στάδια κοντά στο 1ο crack. Ο καφές του ανατολικού Harar έχει κιτρινόχρυσο χρώμα και μακρόστενο σπυρί. Φέτος λόγω μεγάλης βροχόπτωσης το σπυρί είναι μικρότερο σε μήκος αλλά ο καφές είναι εντυπωσιακά πολυδιάστατος.
Μπορεί ο 
Harar να είναι δύσκολος στο καβούρδισμα αλλά στο τέλος  η επιβράβευση είναι μοναδική: βαθιές πολύπλοκες νότες κόκκινων μούρων, έντονα γήινα αρώματα δάσους, κρεμώδη αίσθηση, 'άγρια' γλυκύτητα μαύρης  ζάχαρης, μέτριο σώμα, χαμηλή οξύτητα που όμως διαρκεί και καταλήγει σε ρουστίκ επίγευση.